Αρχική Οικονομια Αγροτικα Ψεκασμοί για δάκο σε 4 τομείς της Ηλείας σήμερα

Ψεκασμοί για δάκο σε 4 τομείς της Ηλείας σήμερα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Δακοκτονίας 2017, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε Ηλείας, ενημερώνει ότι σήμερα Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017, ξεκινούν οι δολωματικοί ψεκασμοί στις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες:

1η Ομάδα

Κάστρο, Κυλλήνη, Κάτω Παναγιά, Νεοχώρι, Λυγιά

2η Ομάδα

Σκαφιδιά, Λεβεντοχώρι, Κορακοχώρι, Κατάκολο

5η Ομάδα

Φλόκα ,Αρχαία Ολυμπία, Αρχαία Πίσσα, Λιναριά, Πεύκες, Κάμενα, Μουριά, Λούβρο, Βασιλάκι, Ξηρόκαμπος , Ασπρα Σπίτια

7η Ομάδα

Ξηροχώρι, Ζαχάρω, Σχίνοι, Αρήνη, Ροδινά, Κακόβατος, Καλίδονα, Νεοχώρι, Ταξιάρχες

Εν όψη της έναρξης των δολωματικών ψεκασμών δίνονται και οι παρακάτω οδηγίες στους ελαιοκαλλιεργητές:

Το πρόγραμμα ψεκασμών του κάθε συνεργείου, θα είναι αναρτημένο στους πίνακες ανακοινώσεων και σε καφενεία των Τοπικών Κοινοτήτων, με ευθύνη των εργολάβων, ώστε να λάβουν γνώση οι ελαιοκαλλιεργητές, οι οποίοι παρακαλούνται να παρευρίσκονται στα λιοστάσια τους τις ημέρες των ψεκασμών για να καθοδηγούν και να βοηθούν τα συνεργεία ιδίως σε περιπτώσεις ιδιαιτερότητας στην πρόσβαση (π.χ. απομονωμένα κτήματα).
Οι ελαιοπαραγωγοί υποχρεούνται κατά τις ημέρες των ψεκασμών να έχουν ανοικτά τα λιοστάσια τους για να υπάρχει πρόσβαση των συνεργείων ψεκασμού και να έχουν μεριμνήσει τα κτήματα να είναι καθαρά και προσβάσιμα.
Λιοστάσια κλειστά, με υψηλή αυτοφυή βλάστηση, χωρίς πρόσβαση για γεωργικό ελκυστήρα (ή για ψεκαστές στα διαμερίσματα που προβλέπεται) δεν θα ψεκάζονται.
Σε λιοστάσια μέσα στα οποία υπάρχουν ζώα (πρόβατα, ιπποειδή) δεν γίνεται ψεκασμός. Αυτά πρέπει να απομακρύνονται πριν την ημερομηνία ψεκασμού από τον ιδιοκτήτη του κτήματος.
Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία των μελισσοσμηνών. Μετά την διενέργεια των ψεκασμών, οι μέλισσες πρέπει να παραμείνουν στις κυψέλες για μία ημέρα εξασφαλίζοντας τροφή και νερό εντός της κυψέλης ή να απομακρυνθούν οι κυψέλες.
Οι βιοκαλλιεργητές οφείλουν να οριοθετούν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους.
Κατά τον ψεκασμό θα διασπείρονται 300 cm3 περίπου ψεκαστικού διαλύματος ανά ψεκαζόμενο δέντρο κανονικής ανάπτυξης. Θα ψεκάζονται όλα τα δέντρα σε ελαιώνες με αραιή πυκνότητα δέντρων (λιγότερα από 10 δέντρα στο στρέμμα), ανά δεύτερο δέντρο σε ελαιώνες με μέτρια πυκνότητα δέντρων (10-18 ελαιόδεντρα ανά στρέμμα) και ανά τρίτο δέντρο στους πυκνούς ελαιώνες (περισσότερα από 18 δέντρα ανά στρέμμα).
Η παρουσία των παραγωγών στα λιοστάσια τους συμβάλει τα μέγιστα στον έλεγχο και στην επιτυχία της εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας.Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής τηλ. 2621360-140, 145,155.

Για την πορεία του προγράμματος Δακοκτονίας 2017, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης αγροτικών θεμάτων κ. Κωστας Μητρόπουλος, επισημαίνει ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο, δεν υπάρχουν προβλήματα και από τις συναντήσεις που έχει κάνει με παραγωγούς και προέδρων τοπικών κοινοτήτων με σύμμαχο βεβαίως και τον καλό καιρό, η εξάπλωση του δάκου θα είναι πολύ περιορισμένη και δεν θα επηρεάσει την φετινή παραγωγή ελαιολάδου. Τέλος ευχαρίστησε όλους όσους έχουν συμβάλλει για την θετική πορεία της δακοκτονίας, τους γεωπόνους της υπηρεσίας, τους εργολάβους δακοκτονίας και το προσωπικό που εκτελεί τους ψεκασμούς, τους προέδρους των Τ.Κ για την καλή συνεργασία που έχουν και φυσικά τους παραγωγούς.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ