ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η τηλεόραση ανοιχτή χωρίς φωνή. Στην οθόνη σκηνές βίας. Αστυνομικοί εναντίον διαδηλωτών με μικρά ρόπαλα και πλαστικές σφαίρες. Ηλικιωμένοι άνθρωποι -άνδρες και γυναίκες- με ματωμένα πρόσωπα και τραύματα στο σώμα δέχονται τις πρώτες βοήθειες από νεαρούς και εφήβους. Χιλιάδες σημαίες κιτρινοκόκκινες ανεμίζουν αυθάδικα μπροστά στις κλούβες και τις θυμωμένες φάτσες των ανδρών των ΜΑΤ.

Χτυπάει το κινητό. Στην άλλη άκρη της γραμμής φίλος απ’ τα παλιά, φανατικός ευρωπαϊστής και ορκισμένος εχθρός του εθνικολαϊκισμού. Είναι στον δρόμο, δεν βλέπει τηλεόραση. Του περιγράφω τις σκηνές και τον ρωτάω.

– Μα, πού γίνονται όλα αυτά τα φοβερά και τρομερά;

– Στο Καράκας σίγουρα.

– Λες; Ο Μαδούρο έβγαλε ξανά στους δρόμους τις δυνάμεις καταστολής για να αντιμετωπίσει την αυθόρμητη λαϊκή οργή;

– Εχεις καμιά αμφιβολία;

– Να πέσει φωτιά να με κάψει. Πάντως έχω μέρες να ακούσω για επεισόδια στη Βενεζουέλα. Υπέθεσα πως η αντιπολίτευση κερδίζει χρόνο, ανασυντάσσεται ώστε να επιστρέψει δριμύτερη και αποφασισμένη για την τελική έφοδο στο προεδρικό μέγαρο.

Αλλά για στάσου, στο κάτω μέρος της οθόνης βλέπω ότι γράφει Καταλονία-Βαρκελώνη. Τι είναι αυτό; Είχαμε ντέρμπι Μπαρτσελόνα – Ρεάλ, αδικήθηκε η Μπάρτσα και συγκρούονται οι οπαδοί με την αστυνομία;

– Α, πρόκειται για το παράνομο δημοψήφισμα που οργανώνει η εθνικιστική κυβέρνηση της Καταλονίας…

– Παράνομο;

– Βεβαίως παράνομο, αφού το απαγορεύει το ισπανικό Σύνταγμα.

– Ναι, αλλά τόση βία; Κάνουν λόγο για 800 τραυματίες. Ανάμεσά τους πολίτες που δεν δείχνουν αναρχικοί και ακτιβιστές. Φιλήσυχοι μου φαίνονται.

– Ε, πώς θέλεις να αντιδράσει μία κυβέρνηση όταν αμφισβητείται η επικράτεια της χώρας; Μην ξεχνάς άλλωστε ότι το μονοπώλιο της βίας ανήκει στο κράτος.

– Ναι, αλλά και τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα παράνομες τις χαρακτηρίζει το καθεστώς Μαδούρο.

– Είσαι καλά; Συγκρίνεις τον Μαδούρο με τον Ραχόι;

– Μπαίνω στον πειρασμό να το κάνω.

– Μα, ο Ραχόι είναι εκλεγμένος.

– Και ο Μαδούρο είναι εκλεγμένος.

– Ναι, αλλά ο Μαδούρο εκτός από δικτάτορας είναι και διεφθαρμένος, το λένε όλα τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

– Με προκαλείς τώρα. Και ο Ραχόι δεν είναι υπόδειγμα ηθικής διακυβέρνησης. Σου θυμίζω ότι κατηγορείται για διαφθορά. Οι εισαγγελείς της χώρας του έχουν κάνει φύλλο και φτερό τα γραφεία του Λαϊκού Κόμματος.

Δύο από τους ταμίες του κόμματος είναι προφυλακισμένοι για μίζες και φωτογραφίζουν τον Ραχόι ως υπεύθυνο. Ο ίδιος, όταν εκλήθη από τη Δικαιοσύνη να απαντήσει, είπε πως δεν ήξερε τίποτε και ότι απλώς προήδρευε.

– Γιατί ξαφνιάζεσαι. Μπορεί όντως να μην ήξερε. Κάτι παρόμοιο δεν έχουν πει και δικοί μας πολιτικοί όταν συνελήφθησαν συνεργάτες τους με τη γίδα στην πλάτη;

– Σου ακούγεται πειστικό αυτό το επιχείρημα;

– Εντάξει τώρα, μην κάνεις την τρίχα τριχιά.

– Ελπίζω, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι Βρυξέλλες που είναι τόσο ευαίσθητες με τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχουν βγάλει του κόσμου τα ψηφίσματα εναντίον του Μαδούρο και ζητούν την παραίτησή του, να αποδοκιμάσουν με τη δέουσα αυστηρότητα και τον Ραχόι.

– Σε χάνω, δεν έχω καλό σήμα, θα τα πούμε αργότερα

ΠΗΓΗΤάσος Παππάς
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ